Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Inzameling blikjes en flesjes zeer succesvol

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Inzameling blikjes en flesjes zeer succesvol

Zondag 13 november 2011 - De inzamelactie ‘Geld verdienen met zwerfafval’ is een daverend succes geworden. Zaterdag vond in Apeldoorn een grootscheepse inzamelactie plaats van lege blikjes en flesjes, waarvoor 10 eurocent per stuk werd uitbetaald. De actie heeft 221.861 drankverpakkingen opgeleverd, waarmee een symbolische verdedigingsmuur van 50 meter is gebouwd tegen de afschaffing van statiegeld.

De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn, afvalbeheerder Circulus en flessenautomatenleverancier Tomra Systems. De drie partijen maakten een statement naar politiek Den Haag, waar overwogen wordt om het statiegeldsysteem in Nederland af te schaffen. “Wij wilden bewijzen dat je met een kleine vergoeding mensen ertoe kunt bewegen zwerfafval uit de berm te halen en in te leveren”, aldus directeur Ton Klumper van Tomra Systems.
Er werd gehoopt op een inzamelresultaat van ongeveer 100.000 blikjes en flesjes, maar in de ochtend werd dit al ruimschoots overschreden. Om 6.30 uur stonden er al rijen auto’s en wachtende mensen. Met aanhangwagens, transportbusjes, tractoren en op de fiets. Op alle mogelijke manieren kwamen mensen de vuilniszakken en dozen vol blikjes en flesjes brengen. “Deze aantallen hadden wij ook niet verwacht, het is echt ongelofelijk dat je zoveel verpakkingen binnenkrijgt en zoveel enthousiaste geluiden hoort van de mensen. Daar zijn we trots op”, licht Klumper verder toe.

Het opruimen van zwerfafval kost gemeenten ongeveer 200 miljoen euro per jaar. Henk Knip, directeur van Circulus, wil daarom voorkomen dat mensen flesjes en blikjes weggooien in de openbare ruimte. “Wij ruimen het wel weer op, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Statiegeld is dan een uitstekend middel, blijkt uit het resultaat van vandaag”.

Wethouder Olaf Prinsen vindt de actie fantastisch: “Kijk eens wat er uit het straatbeeld is verdwenen. Dit ligt niet meer in de berm en komt er ook niet meer terecht. Ik ben er blij mee dat de actie aantoont dat statiegeld echt loont. We krijgen er een schonere maatschappij van. Ik hoop dat Den Haag voor statiegeld blijft staan”.

Tomra Systems wil met de eenmalige actie, die samen met de gemeente Apeldoorn en Circulus is opgezet, de politiek laten zien dat met slechts een klein bedrag het probleem van zwerfafval kan worden opgelost. Door statiegeld te heffen op blikjes en plastic flessen zal naar zijn inschatting 90 procent van het zwerfafval zijn verdwenen. De organisatoren van de eenmalige inzamelingsactie pleiten er dan ook voor het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden. Tijdens de persconferentie werd dan ook meermaals gewezen op het ondertekenen van de petitie ‘Een Echte Held kiest statiegeld’. Het statiegeldmanifest is zowel door wethouder Olaf Prinsen als de gemeente Apeldoorn getekend!

Korte reportage Omroep Gelderland:      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden