Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Groningen, Leeuwarden en Delfzijl tekenen statiegeldmanifest

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Groningen, Leeuwarden en Delfzijl tekenen statiegeldmanifest

Zaterdag 3 december 2011 - Vrijdag 2 december hebben de milieuwethouders van Groningen, Leeuwarden en Delfzijl hun handtekening gezet onder het Statiegeldmanifest. Ook spraken zij uit zich actief in te zetten voor behoud en uitbreiding van statiegeld op plastic flessen. De RE-touringcar, een flitsende statiegeldtrailer met innameautomaten voor plastic flesjes, stond centraal tijdens de tour langs de drie gemeenten.

De tour begon in Leeuwarden, waar Isabelle Diks (GroenLinks) haar handtekening op het grote bord plaatste: “Afschaffing van statiegeld zal slecht uitpakken voor het milieu. Je zet ermee meteen twee stappen achteruit wat betreft recycling van plastics. Geen enkel systeem kan tippen aan de 95% inzameling die nu bereikt wordt dankzij statiegeld.”
Ook Mahmut Kaptan (CDA) uit Delfzijl steunt de campagne ‘Een Echte Held kiest statiegeld’ van harte. Jaarlijks komen er landelijk 25 miljoen plastic flesjes in het zwerfafval terecht. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom de wethouder uit Delfzijl het Statiegeldmanifest getekend heeft.

Het enthousiasme voor de actie was duidelijk merkbaar bij de wethouders uit de Noordelijke gemeenten. Het ondertekenmoment op de Grote Markt in Groningen werd zelfs gepresenteerd door wethouder Jannie Visscher (SP): “Met statiegeld op kleine plastic flesjes komt er veel meer plastic terug, wat dan kan worden gebruikt voor nieuwe flesjes. Hierdoor wordt het bestaande statiegeldsysteem efficiënter benut, en levert dus veel meer op. Daar komt nog bij dat we door de uitbreiding van het statiegeldsysteem verlost zullen van al die flesjes die op straat rondslingeren.”

In Groningen tekenden eveneens de milieuwethouders van Bedum en Zuidhorn, evenals de burgemeester van Ten Boer. Ook DWARS, jongerenorganisatie van GroenLinks, deed een duit in het zakje door voorbijgangers op te roepen de petitie te tekenen. De Statiegeldman, gekleed in een pak van kleine plastic flesjes en een wapperende cape, stond paraat om met fans op de foto te gaan.

Link: Statiegeld op plastic flessen (gemeente Groningen)

De Echte Held in Leeuwarden en Groningen


Korte reportage door RTV OOG
      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden