Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Afvalkoepel NVRD neemt stelling vóór statiegeld

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Afvalkoepel NVRD neemt stelling vóór statiegeld

Zondag 8 januari 2012 - De NVRD, vertegenwoordiger van gemeentelijke afvalbedrijven, heeft met een viertal 'position papers' stelling genomen in de aanloop naar de nieuwe Raamovereenkomst Verpakkingen. In het position paper over statiegeld maakt de NVRD duidelijk dat inzameling door Plastic Heroes nooit het statiegeld overbodig kan maken.

In het kader van de Raamovereenkomst Verpakkingen, heeft de NVRD haar insteek rond producentenverantwoordelijkheid, verpakkingen, zwerfafval en statiegeld verwoord in zogenaamde 'position papers'. In het position paper over statiegeld concludeert de NVRD het volgende:

“Gemeenten verantwoordelijk voor afvalbeheer en hun afvalbedrijven verenigd in de NVRD zijn VÓÓR het behoud van het huidige statiegeldsysteem en een uitbreiding naar kleine flesjes. Zelfs wanneer de inzameldoelstelling van 42% plastic afval in 2011 zou worden gehaald, is een inzamelstroom van 95% één op één herbruikbaar PET veel beter.

"Het inzamelen van plastic via het Plastic Hero systeem is nooit 95% dekkend en het leidt niet tot gelijkwaardig hergebruik, wat nadelig is voor het milieu en tot meer zwerfafval leidt. Kleine flesjes worden veelal buitenshuis genuttigd en belanden vaak in de natuur of de reguliere afvalbakken en komen, zonder financiële prikkel, niet in het recyclesysteem. Zonde, want 4200 van de 6000 inzamelautomaten zijn geschikt om ook deze kleine flesjes in te kunnen nemen.

"Naast de effectiviteit van het huidige statiegeldsysteem blijkt dat het ook groot draagvlak heeft onder bestuurders (95% van de VNG-bestuurders wil statiegeld behouden) én burgers in Nederland: meer dan 70% van de Nederlanders is voor behoud en uitbreiding van het statiegeldsysteem.”

Bron: NVRD - Position papers Verpakkingen, Producentenverantwoordelijkheid, Zwerfafval en Statiegeld      Deel dit op  

© 2022 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden