Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Statiegeld brengt half miljoen flessen en blikjes binnen

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Statiegeld brengt half miljoen flessen en blikjes binnen

Donderdag 19 januari 2012 - De Jumbo in Eerbeek vierde dinsdag feest, omdat er sinds de opening in juni een half miljoen lege blikjes en kleine plastic flesjes zijn ingenomen. De grootste inzamelaar van de drankverpakkingen, Jan Weijenberg uit Voorst, is extra beloond voor zijn bijdrage met twee cheques van vijfhonderd euro.

Weijenberg verzamelde maar liefst 21.000 blikjes en plastic flesjes tijdens fietstochten door Eerbeek en omgeving. “Er is al een hoop gemopper van andere inzamelaars dat ze steeds meer kilometers moeten maken om drankverpakkingen te vinden. Door mensen als Jan is onze leefomgeving nu schoon”, aldus eigenaar Casper Heine.

De supermarkt startte de actie met als doel om milieuvervuiling door statiegeldloze drankverpakkingen terug te dringen. Door vijf cent bestedingskorting te bieden per ingeleverde verpakking, worden er momenteel ruim 3.000 blikjes en flesjes per dag ingenomen in een gebied met 10.000 inwoners. De statiegeldactie van supermarkt in Jumbo in Eerbeek wordt vanwege te groot succes teruggeschroefd. Vanaf dinsdag 17 februari ontvangen klanten één eurocent per ingeleverd blikje of flesje.

Het project heeft hiermee bewezen dat een kleine vergoeding leidt tot enorme inzamelresultaten. In het licht van de huidige statiegelddiscussie binnen de politiek, zou uitbreiding van statiegeld zodoende meer voor de hand liggend zijn dan afschaffing. Mede doordat de huidige infrastructuur van 4.200 emballageautomaten al geschikt is voor het innemen van blikjes en plastic flesjes.

Bron: De Gelderlander / De Stentor      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden