Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Persbericht: Regio Noord-Veluwe wil ook statiegeld op kleine flesjes en drankblikjes

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Persbericht: Regio Noord-Veluwe wil ook statiegeld op kleine flesjes en drankblikjes

Woensdag 15 februari 2012 - De Regio Noord-Veluwe verzet zich tegen de dreigende afschaffing van statiegeld op grote PET-flessen en steunt de campagne ‘Een Echte Held kiest Statiegeld’ van de Stichting Ons Statiegeld. De milieuwethouders van de regiogemeenten onderstrepen dit en tekenden het Statiegeldmanifest. Hiermee pleiten zij voor het behoud van statiegeld op grote plastic flessen én voor de uitbreiding van het systeem met kleine plastic flesjes en drankblikjes.

Statiegeld als middel tegen zwerfafval

De regiogemeenten steunen ‘Een Echte Held Kiest Statiegeld’ niet voor niets. Jaarlijks komen er in Nederland 25 miljoen plastic flesjes in het zwerfafval terecht, terwijl het een een waardevolle grondstof is voor nieuwe producten. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom alle milieuwethouders van de Regio Noord-Veluwe voor statiegeld pleiten. Ook op kleine plastic flesjes! De wethouders van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten (en ook Hattem en Heerde) zien dagelijks rondslingerende flesjes en blikjes in hun gemeente. Zij zijn ervan overtuigd dat het heffen van statiegeld dit fors terugdringt.

Portefeuillehouder Henk Wessel van het dagelijks bestuur van de Regio Noord-Veluwe: “Kleine plastic flesjes en drankblikjes zorgen overduidelijk voor veel zwerfafval. Statiegeld is een bewezen middel om inwoners en recreanten de flesjes te laten inleveren. Waarom? Om de heel eenvoudige reden dat de flesjes/blikjes dan geld waard zijn. Minder zwerfafval betekent minder kosten voor het opruimen. Naast het feit dat de kosten een rol spelen, is het hergebruik van het plastic een belangrijke factor. We moeten ook aan het milieu en onze leefomgeving denken”.

Behoud van statiegeld op plastic flessen

In 2009 kozen Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek voor het achteraf scheiden van plastic verpakkingen uit het huishoudelijk restafval. Bij afschaffing van het statiegeldsysteem belanden alle plastic flessen in het restafval. Dit betekent een forse toename van het volume, ook dat willen de regiogemeenten voorkomen. Volgens Henk Prins van Regio Noord-Veluwe is er geen systeem dat kan tippen aan statiegeld. “Met het heffen van statiegeld, zamelen we maar liefst 95% in. Dat is veel. Er zijn zelfs supermarkten in ons land die zijn gestart met het innemen van de kleine PET-flessen en drankblikjes. Plastic en blik zijn geld waard en de retourautomaten kunnen de inname moeiteloos aan”, aldus Prins.

Een Echte Held Kiest Statiegeld; teken de petitie

Minder zwerfafval, dus minder kosten en meer recycling. Dat is wat de regiogemeenten willen. Daarom roepen de zij hun inwoners op van zich te laten horen. Dat kan door de petitie, die al door de milieuwethouders is ondertekend, via het internet te tekenen.

Zie ook www.regionoordveluwe.nl en www.afvalmeerwaard.nl      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden