Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Afschaffen statiegeld wordt erg kostbaar

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Afschaffen statiegeld wordt erg kostbaar

Dinsdag 20 maart 2012 - Wanneer het statiegeldsysteem wordt afgeschaft, moeten er jaarlijks 650 miljoen plastic flessen als afval worden ingezameld. Dit zal de kosten voor het inzamelen afval omhoog jagen - zowel in absolute termen als per ton afval.

De afvalcontainers zullen sneller vol raken met veel lucht en weinig plastic. Gemeentes worden dan geconfronteerd met onverwacht hoge kosten voor het inzamelen van afval. Daar komt nog bij dat de beweringen van staatssecretaris Atsma over de kostenvoordelen van het afschaffen van statiegeld worden betiteld als ‘niet correct en misleidend’.

Eerder deze maand constateerde Stichting Ons Statiegeld in Leeuwarden dat hun container van 13 kubieke meter wel erg snel vol raakte bij de inzamelactie die ruim 8.000 flesjes opbracht. Latere proeven wezen vervolgens uit dat ook grote plastic flessen extreem veel ruimte innemen in een afvalcontainer. Vastgesteld werd dat je met zo’n oranje container van ruim 3 kuub nog geen duizend van die flessen kan inzamelen.

Wanneer statiegeld op grote plastic flessen wordt afgeschaft, kan er een extra afvalvolume ontstaan van 2,3 miljoen m3 per jaar. Ter vergelijking: de huidige hoeveelheid restafval bedraagt 25 miljoen m3 en alleen al de inzameling kost zo’n € 400 miljoen. Zelfs al wordt de helft van de plastic flessen met de gescheiden plasticinzameling opgehaald, het restafval zal de rest van de flessen te verduren krijgen. Dat leidt dan tot extra kosten die aanzienlijk hoger zullen zijn dan het voorschot van € 5 miljoen dat gemeentes ter compensatie is toegezegd.

Daar komt bij dat ook de kosten voor de inzameling van een ton plastic verpakkingsafval fors zullen stijgen doordat er met die plastic flessen nog meer lucht zal worden ingezameld. Recycling Netwerk, de afvalkoepel van milieu-organisaties, berekende dat de inzamelkosten per ton hierdoor met 20% zullen stijgen. Ook dat betekent een schadepost voor gemeentes, die hun inzamelvergoeding niet zien stijgen.

Beweringen Atsma over kostenvoordelen “niet correct en misleidend”

De supermarktketens Aldi en Lidl willen geen afschaffing van statiegeld en waarschuwden voor de voor hen negatieve bedrijfseconomische consequenties. Desondanks beweerde staatssecretaris Atsma dat het statiegeldsysteem “peperduur” is en dat de inzameling van grote plastic flessen met een statiegeldsysteem 6 cent per fles kost, terwijl dit slechts 1 à 1,5 cent zou zijn voor gescheiden inzameling samen met het plastic verpakkingsafval.

Deze voorstelling van zaken is echter “niet correct en misleidend”, zo schreef het bedrijf Tomra Systems donderdag aan Atsma. Het bedrijf deed daarbij het nadrukkelijke verzoek het geschetste beeld zo spoedig mogelijk te corrigeren om verdere bedrijfsschade te voorkomen.

Tomra, wereldwijd marktleider op het gebied van inname-apparatuur van statiegeldflessen en bij uitstek deskundig, rekent voor dat de kosten van inzameling met statiegeld geen 6 cent, maar 4 cent zijn. Bovendien berekent Tomra dat inzameling met Plastic Heroes ook al gauw 4 cent per fles kost. En uiteraard moet niet alleen worden gekeken naar de kosten, maar ook naar de opbrengsten, die in het geval van statiegeld 2 cent per fles hoger uitkomen.

Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk, vindt dat Atsma zich eens achter de oren moet krabben: “Het is al raar dat een staatssecretaris van milieu een inzamelsysteem wil afschaffen dat de meeste milieuwinst oplevert. Het is bizar als hij dat wil blijven doen nu blijkt dat statiegeld ook uit kostenoogpunt het best is en afschaffing de gemeentes financieel schade berokkent.”      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden