Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Informatie over afschaffing statiegeld rammelt; Tweede Kamer voor het blok gezet

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Informatie over afschaffing statiegeld rammelt; Tweede Kamer voor het blok gezet

Donderdag 12 april 2012 - Het Tweede Kamer-debat over de afschaffing van het statiegeld op grote plastic flessen moet het vanavond doen met gebrekkige informatie. Twee weken geleden bleken er grote twijfels te bestaan vanwege de kosten en de te verwachten milieugevolgen. Aanvullende informatie kwam echter pas twee dagen geleden beschikbaar en voldoet geenszins aan de eisen die door de Kamer zijn gesteld.

Het doorrekenen van de milieugevolgen was in zo’n korte tijd namelijk niet mogelijk. Volgens de milieubeweging is de nieuwe kostenbeschouwing fout van opzet en gebaseerd op onjuiste cijfers. Dat stelt Recycling Netwerk in een brief aan de Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu.

De huidige kosten van het gemengd inzamelen van plastic flessen worden nu door het bedrijfsleven geschat op 2,6 cent per fles, twee keer zoveel als de 1 à 1,5 cent uit het vorige debat. En in de nieuwe versie van de statiegeldstudie werden maar liefst 11 van de 15 kostenposten gewijzigd ten opzichte van de “definitieve versie” van twee weken eerder. De kostencalculatie komt nu 3 tot bijna 40% lager uit. Opgemerkt wordt, dat alleen de variant met de 40% lagere kosten serieus kan worden genomen: “die gaat uit van een opbrengst van de PET-flessen die maar 10% ligt onder de huidige opbrengst, terwijl de maximumvariant uitgaat van een echt absurd lage opbrengst”. In een brief aan de Tweede Kamer zet Recycling Netwerk ook wat andere kostenposten onder het vergrootglas. Geconcludeerd wordt dat bij doorrekening van noodzakelijke correcties statiegeld zelfs goedkoper blijkt. Hoe dan ook is de conclusie dat er nog erg veel onzekerheden kleven aan de verschillende kostenposten.

Ook de procedure van de kostenvergelijking tussen het statiegeldsysteem en het Plastic Hero systeem deugt niet, stelt Van Duin. "De kostenvergelijking zou moeten gebeuren in één studie, waarin geen strijdige aannames worden gebruikt en voor beide systemen dezelfde meetlat wordt gehanteerd".

Daarnaast hekelt Recycling Netwerk de timing van de verzending van de Kamerbrief en de bijbehorende stukken, slechts enkele dagen voor het algemeen overleg vervolgd wordt. Het verzoek om de Tweede Kamer tenminste een week leestijd te gunnen is door Atsma genegeerd. Van Duin noemt de tijdsdruk ongepast en vindt dat de Kamerleden zich zo onvoldoende in kunnen lezen.

Robbert van Duin van Recycling Netwerk: “Statiegeld afschaffen is het weggooien van je beste schoenen omdat de schoenverkoper zegt dat je het helemaal gaat maken op die teenslippers.”

Brief Recycling Netwerk aan de Tweede Kamer-commissie I&M      Deel dit op  

© 2022 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden