Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Duizenden theaters en cafés “in de ban van statiegeld”

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Duizenden theaters en cafés “in de ban van statiegeld”

Vrijdag 25 mei 2012 - Een Canadese parodie op de filmtrilogie Lord of the Rings maakt in Nederland furore onder de naam “In de Ban van Statiegeld”.

Statiegeld dreigt te worden afgeschaft in Nederland. Het populaire statiegeldsysteem zorgt al decennia voor een hoge mate van recycling en voorkomt dat bier- en frisdrankflessen in het milieu belanden. De laatste jaren staat het echter onder druk omdat een paar grote bedrijven, zoals Albert Heijn en Coca Cola, graag van het systeem af willen. Eind 2011 bleek dat het intussen demissionaire kabinet deze bedrijven te willen tegemoetkomen in hun wens om statiegeld af te schaffen.

In de parodie op Lord of the Rings (in het Nederlands: In de Ban van de Ring) draait het allemaal om een goudkleurig plastic flesje met mysterieuze inscripties. Het belandt, na een tumultueus feestje, in handen van hoofdpersoon Froddo. Een wijze tovenaar draagt Froddo op het flesje naar de Troepberg te brengen, waar het kan worden vernietigd. Geplaagd door deze last wenst Froddo dat het flesje nooit in zijn handen was gekomen. Meewarig legt de tovenaar uit dat dit lot hem niet zou zijn beschoren, als de overheid had gekozen er statiegeld op te heffen.Voor de hilarische parodie, intussen al bijna 10.000 keer bekeken, circuleert nu een filmposter die door Boomerang op kaarten zijn gedrukt en gedistribueerd. In meer dan 3000 theaters en cafés in de randstad staat de kaart nu in de rekken. Bezitters van een moderne smartphone kunnen de kaart scannen en worden dan direct doorgeleid naar de twee minuten durende parodie. Vervolgens wordt de mogelijkheid gegeven de petitie te tekenen.

Samen met intussen ruim 25.000 Nederlanders, bijna honderd milieuwethouders en tal van milieuorganisaties en bedrijven, wil Stichting Ons Statiegeld (S.O.S.) een solide statiegeldsysteem. Statiegeld moet niet alleen worden behouden, maar ook uitgebreid naar kleine plastic flesjes, die momenteel massaal op straat en in de natuur behouden.

Bekijk hier het filmpje, samen met de petitie

Download hier de poster:


Een versie van het parodiefilmpje voor insluiten op facebook vindt u hier.
      Deel dit op  

© 2022 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden