Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Oververpakking met plastic: dit brengt het teweeg

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Oververpakking met plastic: dit brengt het teweeg

Donderdag 14 juni 2012 - De mensheid wordt steeds schrikbarender geconfronteerd met het overmatig gebruik van plastics. Vooral de plastic soup spreekt boekdelen. In India beoordeelden rechters dat plasticvervuiling een grotere bedreiging vormt dan een kernramp.

Onderstaande, schokkende video werd uitgebracht door het Midway Media Project. Naar eigen zeggen is dit project een “visuele reis naar het hart van een opmerkelijke milieuramp.” Een serie korte filmpjes en foto’s laten zien hoe duizenden piepjonge albatrossen doodgaan aan plastics - en dat op een van de meest afgelegen eilanden in het midden van de Stille oceaan. De albatrossen pikken het plastic op uit de oceaan, waar een stuk “plastic soup” twee keer zo groot als Polen ronddrijft.Het meest confronterende is misschien wel dat de albatrossen zulke dagelijkse objecten inslikken, zoals dopjes van drinkflessen. Het is dan ook zeer kwalijk dat statiegeld op petflessen wordt afgeschaft, terwijl de oorspronkelijke plannen waren om het juist naar kleine flesjes uit te breiden.

Terwijl het heffen van statiegeld al veel zou bijdragen aan het verminderen van plastics in het milieu en de wateren, zijn veel plastic verpakkingen ongeschikt om met statiegeld te worden ingezameld. Hiervoor is 'preventie' het kernwoord. Producenten hebben officiëel een 'producentenverantwoordelijkheid' om voor deugdelijke inzameling te zorgen en de hoeveelheid verpakkingsplastics te verminderen. Dit gebeurt echter ruim onvoldoende en de overheid zit er ook te weinig achteraan.

Meer feiten over plasticvervuiling vind je in dit artikel op HetKanWel.nl.      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden