Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - ‘Nederlanders recyclen fors minder na afschaffen statiegeld’

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


‘Nederlanders recyclen fors minder na afschaffen statiegeld’

Vrijdag 29 juni 2012 - Meer dan één derde van de Nederlanders zegt plastic flessen bij het restafval te gooien als statiegeld wordt afgeschaft. Onder jongeren (tot 30 jaar oud) is dat zelfs 53%.

Dat blijkt uit onderzoek naar het afvalscheiding-gedrag van de Nederlandse bevolking van Maurice de Honds bureau Peil.nl, in opdracht van afvalkoepel NVRD.

In het onderzoek is niet nagegaan wat het gedrag zou zijn van degenen die bovengemiddeld veel grote frisdrankflessen gebruiken. Eerder onderzoek naar het gedrag bij de afvalscheiding bij kleine flesjes liet zien dat juist de grotere gebruikers minder meededen met de gescheiden kunststofinzameling. Bovendien wordt een deel van de statiegeldflessen niet gebruikt en afgedankt in huishoudens, maar op andere locaties (bedrijven, recreatieterreinen, onderweg, etc.). De kans is daarom groot dat na afschaffing van statiegeld op grote plastic flessen meer dan de helft van die flessen niet gescheiden zal worden ingezameld en niet zal worden gerecycled.

Het was al bekend uit onderzoek uit 2010 dat een ruime meerderheid van de Nederlanders de afschaffing van statiegeld een slechte zaak vindt. De Hond rapporteerde verder dat ruim 80% van de Nederlanders zich regelmatig ergert aan overdadige verpakkingen, en dat 60% van de Nederlanders vindt dat het bedrijfsleven meer moet doen. Gemeenten en burgers zouden ook moeten worden beloond voor meer recycling. Dit wordt bevestigd door het onderzoek van Maurice de Hond waarin 60% van de respondenten aangaf met een beloning afval beter te gaan scheiden.

Overigens willen consumenten ook zelf in actie komen: bijna 40% van de Nederlanders zou een product met een andere verpakking kopen als bijvoorbeeld melkpakken en sappakken niet worden gerecycled. En als supermarkten als Aldi en Lidl statiegeld blijven toepassen, dan zou 35% van de Nederlandse bevolking naar een dergelijke supermarkt gaan om flessen daar aan te bieden voor recycling. Veel Nederlanders blijken bereid om bijvoorbeeld textiel, mobieltjes en computers apart te houden voor recycling, als er statiegeld/retourpremie zou komen.

Lees hier de onderzoeksresultaten van Maurice de Hond (nvrd.nl)      Deel dit op  

© 2022 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden