Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Persbericht: 18.896 flesjes ingezameld bij succesvolle inzamelactie Barendrecht

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Persbericht: 18.896 flesjes ingezameld bij succesvolle inzamelactie Barendrecht

Vrijdag 12 oktober 2012 - Statiegeld: niet afschaffen, maar uitbreiden! Dat dit motto van Stichting Ons Statiegeld in Barendrecht van harte ondersteund wordt, bleek op vrijdag 12 oktober.

Die dag ondertekende wethouder Jeroen Gebben samen met de Barendrechtse Duurzaamheidskring het Statiegeldmanifest. Ook vond een succesvolle inzamelactie plaats. Zes scholen namen hieraan deel en ontvingen tien cent per ingeleverd flesje. Gezamenlijk hebben zij 18.896 kleine plastic flesjes ingeleverd.

Inzamelactie plastic flesjes door scholen

Barendrechtse scholen konden deelnemen aan een inzamelactie van kleine plastic flesjes. Per ingeleverd flesje ging tien cent naar de school. De actie leverde de scholen niet alleen geld op, ook de omgeving van de deelnemende scholen werd een stuk schoner. Daarnaast was de actie voor veel kinderen een leuke manier om zich bewuster te worden van het verantwoord omgaan met afval.

Basisschool De Draaimolen stak er met kop en schouder boven uit. De leerlingen van deze school zamelden 9.070 kleine plastic flesjes in en zijn beloond met een cadeau.

Veel van de inzamelaars viel het op dat in de laatste inzamelweek bijna niets meer te rapen was van straat. “In de laatste paar dagen was het veel moeilijker iets te vinden,” zei een leerling van De Draaimolen. “Het was echt heel veel schoner op straat geworden!”

Barendrecht voor statiegeld op plastic flessen

Naast de inzamelactie nam Wethouder Jeroen Gebben (VVD, wethouder Afval en Reiniging) de tijd om samen met diverse vertegenwoordigers van Barendrechtse bedrijven en organisaties het Statiegeldmanifest te ondertekenen. Jeroen Gebben benadrukte dat Barendrecht duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, en hij statiegeld een warm hart toedraagt. Gebben: “Afschaffing van statiegeld heeft nadelige gevolgen voor het milieu. Het percentage recycling van plastic flessen zal flink achteruit gaan. Geen enkel systeem kan tippen aan de 95% inzameling die nu bereikt wordt dankzij statiegeld.”

De ‘Echte Held’ wil het grote milieuvoordeel van statiegeld niet alleen behouden, maar ook flink uitbreiden. “Door statiegeld ook op kleine flesjes te heffen, zullen er veel meer flesjes ingeleverd en gerecycled worden. Daar komt nog bij dat we door de uitbreiding van het statiegeldsysteem verlost zijn van al die flesjes die op straat rondslingeren. Dit levert een flinke kostenbesparing op”, aldus wethouder Gebben.

Ook partners van de Duurzaamheidskring pleiten voor behoud en uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes. Dhr. Berkman (V.H.B. Elektro Service), Dhr. van Hellemond (Velo Beheer), Mevr. Waling (Verslagwerk), Mevr. Bonten (Echt eten), Mevr. Prooi (Harmonievereniging Barendrecht), Mevr. van Dalen (Stichting Present) en Mevr. Klaassen (Focus Beroepsacademi) ondertekenden op 12 oktober het Statiegeldmanifest.

Robbert van Duin, voorzitter Stichting Ons Statiegeld: “Vandaag was een goede dag voor statiegeld. Onze inzamelactie was een stuk succesvoller dan we hadden verwacht. En in de bestuurskamer van wethouder Gebben zat een flink gezelschap van prominente Barendrechters die zich allen voorstander van statiegeld hebben verklaard. Ook vond vandaag een bijeenkomst van de Nederlandse Gemeenten plaats, waar bleek dat de gemeenten statiegeld nog lang niet opgeven. Ik kan wel zeggen: de tweede fase van de strijd om statiegeld is ingegaan!”

Zondag 14 oktober vindt ook in Groningen een inzamelactie voor kleine plastic flesjes plaats. De hardlopers van de 4Mijl krijgen een duurzame Dopper-fles als zij hun gesponsorde frisdrankflesje inleveren bij de RE-touringcar van Stichting Ons Statiegeld.

Bekijk hier foto's van de inzamelactie      Deel dit op  

© 2022 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden