Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Catalonië op weg naar statiegeld

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Catalonië op weg naar statiegeld

Maandag 6 mei 2013 - Statiegeld blijft in Spanje een hot item dat niet alleen leidt tot confrontaties tussen regering en parlement, maar ook tussen de regering en de regio’s. Daarbij heeft de regio Catalonië zojuist de eerste stappen gezet op weg naar statiegeld op zowel grote als kleine drankverpakkingen. Tegen die achtergrond is maandag 15 april een pilot gestart in de gemeente Cadaqués, beroemd als woonplaats van Salvador Dali en handig gelegen op een schiereiland.

Van de totaal 9 miljoen drankverpakkingen die worden geconsumeerd in Catalonië werden er vorig jaar slechts 3,5 miljoen gescheiden ingezameld. De overige 5,5 miljoen werden gestort, verbrand of eindigden als zwerfafval. “Het doel van de statiegeldpilot is om een inleverpercentage van minimaal 90% te bereiken”, aldus de staatssecretaris van Milieu en Duurzaamheid Josep Enric Llebot, die het initiatief eind maart presenteerde.

Alle winkels en supermarkten die drank verkopen doen mee met de introductie van het statiegeldsysteem: bij aankoop van plastic flesjes en blikjes voor bier, water, sappen en frisdranken betaalt men 5 eurocent extra. Bij inlevering van deze drankverpakkingen in een statiegeldautomaat in één van de twee supermarkten van Cadaqués krijgt men het bedrag weer terug in de vorm van een statiegeldbon. Net zoals het statiegeldsysteem in Nederland, maar dan dus ook voor kleine drankverpakkingen. In een tiental winkels werkt men met handmatige inname. De participerende bedrijven bij de Spaanse pilot ontvangen 3 eurocent per ingeleverde verpakking.

Drijvende kracht achter de pilot in Cadaqués is Stichting Retorna, als samenwerkingsverband van milieu-organisaties het Spaanse zusje van RecyclingNetwerk. Vorig jaar organiseerde Retorna een tour langs een aantal grote Spaanse steden waarbij in totaal 270.000 drankverpakkingen werden ingezameld en veel aandacht en publiciteit werd verkregen voor de introductie van statiegeld. De pilot is een primeur in het mediterraan gebied en is bedoeld om daar nu de effectiviteit van het statiegeldsysteem aan te tonen.

Vele nieuwssites zijn louter positief over de pilot, zoals EuropaPress en La Vanguardia      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden