Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - De Europese Commissie wil meer statiegeldsystemen

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


De Europese Commissie wil meer statiegeldsystemen

Maandag 6 mei 2013 - Bij de evaluatie van het afvalmanagement in de Europese lidstaten kwam de Europese Commissie tot een zeer opmerkelijke conclusie: er zouden meer statiegeldsystemen moeten zijn! De 10 slechtst presterende lidstaten op het gebied van gemeentelijke afvalverwerking kregen een ‘roadmap’ van de Commissie.

Dit advies is reeds besproken met de nationale overheden in een bilateraal overleg in de tweede helft van 2012. De roadmaps zijn bedoeld om best practices te verspreiden en bevatten op maat gemaakte aanbevelingen over hoe afvalmanagement verbeterd kan worden door het gebruik van economische, juridische en bestuurlijke maatregelen en EU fondsen.

Maar liefst 8 van de 10 landen kregen het advies om een statiegeldsysteem voor (drank)verpakkingen te introduceren of uit te breiden:
  • Roemenie, Bulgarije, Letland, Polen, Griekenland en Litouwen wordt geadviseerd een statiegeldsysteem op te zetten voor drankverpakkingen.
  • Estland heeft al een succesvol statiegeldsysteem voor plastic en glazen flessen, wat een positieve invloed heeft op het gedrag van de burgers. De Commissie raadt aan dit systeem uit te breiden met metalen verpakkingen. Ook Tsjechië wordt aangeraden het statiegeldsysteem uit te breiden, met plastic flessen.

Bovendien denkt de Europese Commissie dat het verstandig is om statiegeldsystemen en ‘Green Dot systemen’ naast elkaar te laten functioneren. Vertaald naar de Nederlandse situatie zou dat betekenen dat het statiegeldsysteem voor plastic flessen zou bestaan naast het Plastic Heroes systeem voor gemengde plastic verpakkingen.

Verrassende stap van de Commissie

Het feit dat de Europese Commissie nu wil dat er meer statiegeldsystemen worden ingevoerd is voor velen een verrassende stap. Al tientallen jaren wordt door de anti-statiegeldlobby onjuiste informatie verspreid over de houding van de Commissie tegenover statiegeld. Statiegeld zou niet mogen, wegens de handelsbeperkingen die het zou (kunnen) veroorzaken bij export van verpakte dranken naar landen met een statiegeldsysteem. De verpakking van dranken in landen met een statiegeldsysteem moet namelijk voldoen aan de juiste tekst, logo’s en barcodes om in het systeem te functioneren. Dit verschilt van de verpakkingen in niet-statiegeldlanden, wat maakt dat bedrijven meer geld kwijt zijn aan het produceren van verschillende verpakkingen bij de export.
Daartegenover publiceerde de Commissie in 2009 nog een notitie waar duidelijk in stond dat de invoering van een verplicht statiegeldsysteem toegestaan is, indien het om milieuredenen gewenst wordt en wordt voldaan aan voorwaarden om de mogelijke handelsbeperkingen te minimaliseren. Dit werd toen ten onrechte in het negatieve getrokken door de tegenstanders van statiegeld. Met de nu afgegeven maatregelen maakt de Europese Commissie eens te meer duidelijk dat zij juist zeer positief staat tegenover de invoering en uitbreiding van statiegeld op drankverpakkingen!      Deel dit op  

© 2021 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden