Spaanse Senaat stemt in met statiegeld, industrie steigert
Woensdag 6 juli 2011 -
Spaanse retailers, voedselproducenten en -distributeurs, en Ecoembes, de Spaanse variant van Nedvang, zijn op de kast gejaagd door de Spaanse Senaat. Deze stemde op 22 juni in met de Wet op de afval en vervuilde bodems, waarin een uitgebreid statiegeldsysteem is opgenomen.
Van dit systeem wordt de komende weken de technische haalbaarheid nog getoetst door een afvalcomite. Als die beoordeelt dat het de economie en het milieu ten goede komt, zal ook het Congres instemmen met de wet. Statiegeld heffen wordt dan verplicht voor PET, staal, aluminium en glazen verpakkingen voor bier, water, frisdranken en vruchtensappen.
De wet, waarop een heuse 224 amendementen werden ingediend, wordt ondersteund door milieuorganisaties die zeggen dat het nieuwe systeem zal leiden tot verhoogde inzameling, terugwinning en recycling van drankverpakkingen. De vereniging Retorna, die zich al jaren inspant voor statiegeld, zei dat de nieuwe wet "het storten en verbranden van meer dan twaalf miljard drankverpakkingen zal voorkomen". In 2010 werd in Spanje 69 procent van alle drankverpakkingen gerecycled. Met statiegeld kan dit tot 98 procent omhoog gaan, zegt Retorna.
Vertegenwoordigers uit de Spaanse voedselindustrie en afvalsector, aan de andere kant, zijn woedend. Ze claimen dat het systeem zo'n € 465 miljoen zou gaan kosten, voornamelijk door de aanschaf van de noodzakelijke inname-apparaten (een geschatte 20.000 machines à € 20.000). Ook Joseph Vallin van de Volkspartij (PP) uitte scherpe kritiek. Volgens hem was de wet "rampzalig" en had deze nooit mogen worden behandeld via spoedprocedure.
De reactie van de industrie heeft de regering verrast, die benadrukte dat de wet "verplichtingen oplegt aan alle betrokken partijen" en niet alleen op de industrie. De Spaanse staatssecretaris voor Klimaatverandering, Teresa Ribeira, vertelde journalisten dat de belangrijkste principes van de afvalwet, waaronder het statiegeldsysteem, waren goedgekeurd door Ecoembes, Ecovidrio (het programma voor glasterugwinning) en de nationale werkgeversorganisatie. "Wij hebben nog nooit zo'n heftige reactie gezien," zei ze, eraan toevoegend dat met het oog op de hoge kosten die betrokken zijn bij het opzetten van dit systeem, de maatregel niet zou gelden voor 2020-2025.
Retorna wees erop dat in landen waar een statiegeldsysteem van toepassing is, er nooit een poging tot intrekking heeft plaatsgevonden. Integendeel zelfs: vaak worden ze uitgebreid met meer producten wegens de hoge inzamelresultaten.
De Spaanse afvalwet voorziet ook in een verbod op het eenmalig gebruik plastic zakken, met een eerste doelstelling van 80 procent materiaalreductie in 2016.