Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - SOS: Stem op Statiegeld

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


SOS: Stem op Statiegeld

Maandag 10 september 2012 - Deze woensdag gaat Nederland naar de stembus. Ook voor statiegeld zijn de Tweede-Kamerverkiezingen relevant. Welke partijen zijn de Echte Helden?

Kort na de val van het kabinet werden in de Tweede Kamer een aantal moties aangenomen die toewerken naar de afschaffing van statiegeld.

De lobby van conservatieve bedrijven had het daarmee ver geschopt. Maar de afschaffing van statiegeld op plastic flessen is nog verre van zeker, en kan sowieso pas in 2015 plaatsvinden, lieten wij in juli al zien.

Op de korte termijn is bovendien eerst nog het woord aan de gemeenten en kan vervolgens een nieuwe Tweede Kamer weer nieuwe besluiten nemen over de aanpak van verpakkingsafval en zwerfafval. Daarbij zou de aandacht zich in de eerste plaats kunnen richten op het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes.

Nu alle verkiezingsprogramma’s bekend zijn, is het tijd om de balans op te maken. In onderstaande “Statiegeld-Stemwijzer” vindt u een overzicht van de stellingname van de partijen rondom statiegeld.


(Klik op het plaatje voor een vergroting)

Vijf partijen geven statiegeld groen licht

Maar liefst vijf partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een statement opgenomen waarmee wordt gekozen voor uitbreiding van statiegeld: SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Partij van de Arbeid.
De PvdA schrijft in haar programma dat “systemen gericht op het belonen van burgers voor waardevolle materialen, zoals het statiegeldsysteem, moeten worden uitgebreid”. ChristenUnie spelt uit dat die uitbreiding om kleine petflessen moet gaan, terwijl SP, GroenLinks en PvdD inzetten op uitbreiding met petflesjes én drankblikjes. Bij deze partijen is statiegeld dus in goede handen.

En zij brachten statiegeld dichterbij de afschaffing

Vanuit VVD en PVV komt de meeste tegenstand tegen statiegeld. Het CDA bevond zich in een heikele situatie: de eigen staatssecretaris Atsma heeft zijn handen aan dit dossier vuil gemaakt, terwijl veel CDA’ers statiegeld een warm hart toedragen. Vooralsnog is statiegeld geen veilig onderwerp bij het CDA.

D66 was in 2010 de enige partij die in haar verkiezingsprogramma opkwam voor uitbreiding van statiegeld, maar is inmiddels door de eerder genoemde vijf partijen ingehaald. D66 gaf bovendien steun aan het huidige proces gericht op afschaffing van statiegeld. Daartegenover wordt in het huidige verkiezingsprogramma – geforceerd door de partijleden – weer ingezet op uitbreiding van statiegeld als het huidige proces onvoldoende milieuresultaat oplevert. SOS is blij dat het partijcongres weer een pro-statiegeld punt in het programma heeft gestemd, maar constateert dat de steun van de D66-partijtop voor statiegeld nog geen uitgemaakte zaak is.

Statiegeld na 12 september

Niettemin is hiermee een groot blok ontstaan van partijen die in principe voorstander zijn van statiegeld. Afhankelijk van de precieze uitslag op 12 september gloort er zelfs een ruime meerderheid van rond de 80 zetels. Stichting Ons Statiegeld roept de kiezer op om de Statiegeld-Stemwijzer te laten spreken en de stem te gunnen aan een echt groene partij.


Hier vindt u een grote afbeelding van de Statiegeld-Stemwijzer die geschikt is voor delen op sociale media, zoals facebook en twitter.      Deel dit op  

© 2023 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden