Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Statiegeld splijtzwam voor Australisch zusje ‘Nederland Schoon’

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Statiegeld splijtzwam voor Australisch zusje ‘Nederland Schoon’

Woensdag 16 oktober 2013 - Keep Australia Beautiful (KAB), het Australische zusje van Stichting Nederland Schoon, verzet zich al jaren tegen uitbreiding van het statiegeldsysteem in dat land. In twee van de zes deelstaten breken de KAB–afdelingen nu echter openlijk met dat standpunt. Volgens hen zijn anti-zwerfvuil, de officiële missie van KAB, en anti-statiegeld, de stiekeme missie, niet te verenigen.

De landelijke organisatie van Keep Australia Beautiful probeert de boel te sussen door hun bezwaren tegen statiegeld te blijven herhalen en te ontkennen dat dit standpunt wordt bepaald door financiers uit de frisdrankindustrie. (Coca-Cola betaalde dit jaar ruim een kwart van het budget van KAB).

Tegenover de pro-statiegeldafdelingen van West Australia en South Australia is met name de afdeling van New South Wales een actief tegenstander van statiegeld. Opmerkelijk is daarbij dat de premier van de deelstaat, de liberaal Barry O’Farrel, ook de president is van de KAB-tak van New South Wales. Boomerang Alliance, de Australische koepel van milieu-organisaties, voert hier stevig actie vóór statiegeld.

In West Australia, waar KAB onderdeel is van het Department of Environment, is men overtuigd van de voordelen van statiegeld en steunt men daarom het voorstel voor de invoering van statiegeld.

De directeur van de KAB-tak in South Australia, John Phillips, is een sterk voorstander van statiegeld, omdat het in zijn staat al ruim dertig jaar zorgt voor een schoner milieu en betere recycling dan in alle andere deelstaten. “Maar de frisdrankindustrie strooit rond met veel onjuiste informatie en leugens over de voor- en nadelen van statiegeld,” aldus Phillips.

Referenties:
"Keep Australia Beautiful stands firm on Container Deposits Opposition", Government News
"Green group split on cash for cans", The Sydney Morning Herald
"South Australian environment minister loses bottle over Keep Australia Beautiful", Government News      Deel dit op  

© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden