Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Krijgt Brussel meer statiegeld ?

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Krijgt Brussel meer statiegeld ?

Dinsdag 26 maart 2013 - Volgens Europese doelstelling moet tegen 2020 de helft van het afval gesorteerd worden. Maar in Brussel zelf wordt nu nog slechts 25 procent gescheiden aangeleverd. De invoering van statiegeld op blik- en drankverpakkingen zou een grote stap in de goede richting zijn voor het Gewest. Het parlement zoekt uit of het retoursysteem haalbaar is.

De inwoners van het Brussels Gewest sorteren hun afval zelfs ook minder goed dan twee jaar geleden. In 2010 werden Brusselaars verplicht hun afval gescheiden in te leveren met dreiging van een boete. Na een redelijke start komt er inmiddels in verhouding steeds minder afval in de blauwe PDM-zakken (Plastic, Drankenkartons en Metaal) terecht en steeds meer in de witte restafvalzakken.

Het Brussels parlementslid Annemie Maes ziet de invoering van statiegeld op blik- en drankverpakkingen als mogelijke oplossing om de doelstellingen te halen. Ze refereert naar het succes van het statiegeldsysteem in Duitsland. Bovendien zijn veel supermarkten in Brussel al uitgerust met innameautomaten. Volgens Maes kunnen die in veel gevallen goedkoop en gemakkelijk worden aangepast voor de terugname van blikjes. "Dergelijk terugnamesysteem kan helpen om de Brusselse sorteerdoelstelling te halen", zegt ze. "Bovendien is het ook een belangrijk wapen in de strijd tegen zwerfvuil."

In 2010 nam het Brusselse parlement al een resolutie aan waarin het parlement de regering vraagt de haalbaarheid van een dergelijk terugnamesysteem te onderzoeken. Maes zal Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid Rachid Madrane (PS) vragen naar de stand van zaken van dat proefproject.

Bron: "Brusselaars zijn geen goede afvalsorteerders", De Morgen      Deel dit op  

© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden