Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Ook waterschappen willen statiegeld op plastic flesjes

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Ook waterschappen willen statiegeld op plastic flesjes

Vrijdag 24 april 2015 - De verkiezingen van vorige maand waren voor Recycling Netwerk aanleiding om ook de kandidaten voor de waterschappen te vragen naar hun standpunten over statiegeld. Waterschappen worden immers het meest direct geconfronteerd met de gevolgen van (plastic) zwerfafval dat uiteindelijk in het water terecht komt.

Een meerderheid van de partijen die nu zijn gekozen blijkt duidelijk voorstander van statiegeld. In waterschap Hunze en Aa’s hebben inmiddels vijf partijen gezamenlijk het Dagelijks Bestuur opgeroepen om – via de Unie van Waterschappen – bij het milieuministerie en de VNG aan te dringen op een adequaat uitgebreide statiegeldregeling. Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap heeft toegezegd hierop actie te ondernemen.

Van de landelijke partijen die ook meedoen in de waterschappen zijn de standpunten bekend. De twee grote waterschapspartijen, de Algemene Waterschapspartij (AWP) en Water Natuurlijk, spreken zich duidelijk positief uit over het statiegeldsysteem op grote plastic flessen én over statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes.

De AWP verwacht niet dat iets anders dan statiegeld op plastic flessen of blikjes kan helpen voorkomen dat het water vervuild raakt. En Water Natuurlijk roept de gemeenten op zich sterk te maken voor het behoud van het statiegeldsysteem.

Ook onder de vele lokale waterschapspartijen lijkt de discussie te leven. Hieronder een aantal van de meest uitgesproken standpunten:

  • "Wij hebben geen concrete passage in ons verkiezingsprogramma over statiegeld etc. maar vinden wel dat de verontreiniging van afvalwater en zuiveringsslib met micro-plastics moet worden voorkomen. Het beste is dat te doen door de Bronaanpak; d.w.z. voorkomen dat plastic flessen in het milieu/water/de natuur belanden en dat doe je door statiegeld; zowel op de bestaande PET-flessen alsook op de huidige kleinere plastic flesjes en blikjes." (Water, Wonen en Natuur; bleef met afstand de grootste partij in Zuiderzeeland waar het D66, GL en PvdA 'vertegenwoordigt’.)

  • "De discussie over statiegeld is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de algemene democratie, maar wij staan er wel positief tegenover op basis van duurzaamheid en schoner milieu." (Groen, Water & Land; won een zetel en werd de grootste partij in Hollands Noorderkwartier.)

  • "Het antwoord van onze partij kan heel kort zijn: wij zijn voor statiegeld op grote en kleine plastic flessen en op blikjes!" (Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen; bleef de grootste lokale partij in waterschap Scheldestromen.)
      Deel dit op  

© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden