Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Geautomatiseerde inzameling - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Techniek: Geautomatiseerde inzameling

Gebruikte verpakkingen worden op verschillende manieren ingezameld: door inzameling samen met het huishoudelijk restafval, inzameling door het te laten brengen naar aparte inzamelcontainers, huis-aan-huis inzameling met aparte zakken en door de verpakkingen te laten inleveren bij een recyclingcentrum of via een statiegeldsysteem.

Bij plastic flessen blijkt een geautomatiseerd systeem met een economische prikkel de hoogste recyclingpercentages op te leveren. Daarnaast is ook de kwaliteit van het ingezamelde materiaal zeer hoog doordat er alleen maar drankverpakkingen worden ingezameld. De innameapparatuur kan daarbij zo worden uitgevoerd, dat wordt gezorgd voor een scheiding in verschillende soorten materialen, zoals PET, PE, glas en blik.
In Nederland en enkele andere landen wordt hier en daar geëxperimenteerd met geautomatiseerde inname zonder statiegeld. In diverse landen is men ons echter al voorgegaan met de geautomatiseerde inname van kleine plastic flesjes met statiegeld. Onderstaande figuur geeft een beeld van de inzamelmethoden met boven de gearceerde streep de geautomatiseerde inzameling [Tomra, 2011].

Statiegeldautomaten

Er zijn diverse soorten statiegeldautomaten, of Reverse Vending Machines (RVM’s), op de markt waarmee allerlei soorten flessen en soms ook blikjes kunnen worden ingenomen. De grote machines, met innamemogelijkheid van zowel bierkratten als losse flessen en soms ook blikjes, worden vooral gebruikt in supermarkten. In kleinere winkels of op locaties waar veel out-of-home consumptie plaatsvindt wordt vaak een kleinere variant geplaatst die alleen blikjes en/of flesjes inneemt. Door near infrarood (NIR) en andere detectietechnieken is het mogelijk om het ingenomen materiaal zeer gedetailleerd te analyseren op kleur (helder of bont) of materiaal (blik, PET, PP, glas etc.). De technische ontwikkeling om het materiaal automatisch zeer gedetailleerd te sorteren maakt dat recycling en administratie van het systeem steeds verder optimaliseert.



Geautomatiseerde inzameling zonder statiegeld

De geautomatiseerde inname geeft de hoogste inzamelrespons wanneer er een economisch incentive aan verbonden is, in de volgorde: statiegeld, milieubonus, diftarsysteem. De laatste jaren zijn in Nederland en in andere landen diverse projecten met verschillende soorten inname apparatuur en verschillende incentives opgezet.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  1. De Jumbo in Eerbeek heeft een pilot gestart in de maand juni (2011) met een innameapparaat voor blikjes en flesjes. Bij inlevering van een flesje op blikje krijgt de klant een ‘milieubonus’ van 5 eurocent, te besteden bij de Jumbo. Tot nu toe (28 juni) zijn er gemiddeld bijna 200 PET-flesjes en 900 blikjes per dag ingezameld [Tomra, 2011]. Dit is een initiatief van de supermarkthouder, de gemeente Brummen en Tomra.
  2. Het bedrijf BWaste heeft samen met de gemeente Venray een speciale retourterminal met ondergrondse opslag ontwikkeld voor blikjes en plastic flesjes. Er zijn 12 criteria waarop gescreend wordt, waaronder gewicht (als het flesje inhoud heeft wordt het niet geaccepteerd), vorm, kleur (helder en bont) en barcodes uit Belgie, Nederland en Duitsland. Na inname worden de flesjes gecompacteerd met een verdichtingsfactor van 1 op 7. Na de invoering eind 2006 was er duidelijk een afname van het zwerfafval zichtbaar. De pilot is inmiddels weer beëindigd.
  3. Een ander voorbeeld zijn de Retourette en het Retourpunt in de gemeente Apeldoorn. Dit zijn inzamelpunten in of bij supermarkten waar verschillende reststromen naartoe kunnen worden gebracht: statiegeldflessen, glas, textiel, papier, kunststof flessen en drankenkartons. De laatste stroom wordt samengeperst in een ondergrondse pers. De techniek van legen van deze automaten – met een drie-hakensysteem – sluit aan op de bestaande inzamelsystemen van afvalinzamelaar Circulus, zodat er geen apart logistiek systeem ontwikkeld hoefde te worden [AfvalOnline, 2007].
  4. De Engelse supermarktketen Tesco heeft in tientallen supermarkten een hele wand met geautomatiseerde inname automaten voor diverse afvalstromen geplaatst (zie foto). In Nederland zijn dergelijke concepten ook in ontwikkeling.

Ga naar pagina:    Compacteren >           Deel dit op  



© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden