Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Natuur en milieu - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Zwerfafval: Natuur en milieu

De aanwezigheid van zwerfafval resulteert in aantasting en beeldvervuiling van natuur en milieu. Met name plastics blijken een groot effect te hebben wegens hun lange levensduur en doordat plastics in zee afbreken tot schadelijke, minuscule deeltjes. Door hun grote aantal, lange levensduur en de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen vormt plastic zwerfafval in zee een groot gevaar voor het zeeleven. Daarnaast is zwerfafval een grote beeldvervuiler, wat resulteert in veel ergernis van de Nederlandse burger.

Plastic soep

Plastics maken een groot deel uit van het afval in zee en vormen een groot gevaar door hun grote aantal, lange levensduur en de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen. Plastics maken nu 50-80% uit van het totale afval in de zeeën [Barnes et al., 2009] en aannemelijk is dat dit aandeel zal groeien in de komende jaren [Thompson et al., 2009b]. Sinds 2000 is er meer aandacht gekomen voor de zogeheten ‘Plastic Soep’ (artikel op Wikipedia) in de Stille Oceaan. Op de plaatsen waar zeestromen elkaar kruisen blijkt de afvalconcentratie extra hoog te zijn. Plastics blijven vaak drijven op het wateroppervlak en vallen op zee langzaam uit elkaar bij blootstelling aan zonlicht. Dat maakt dat de ‘drijvende vuilnisbelt’ grotendeels uit plastics bestaat en hierom de Plastic Soep wordt genoemd. De natuur kan deze plastics niet vanzelf afbreken en ze blijven zodoende ronddrijven. Als gevolg van het aanwezige plastic in zee kan de zeebodem worden verstikt en kunnen zowel kleine als grote organismen in en om zee beschadigen of sterven [UNEP, 2009].

Chemische vervuiling

Weekmakers, vlamvertragingsmiddelen, pigmenten en andere stoffen die toegevoegd worden aan plastics zouden mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de bodem, maar daar is weinig over bekend met betrekking tot zwerfafval. Hetzelfde geldt voor de milieueffecten van metalen, zoals aluminium, die lang in het milieu blijven voortbestaan. Aangenomen wordt dat zwerfafval op land beperkte chemische schade aanricht [Milieu Centraal, 2010].

Ook is het mogelijk dat de plastic deeltjes zorgen voor een hogere blootstelling aan persistente organische verbindingen zoals PCB’s. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kleine plastic deeltjes relatief veel van deze stoffen aan zich binden. In zeevogels is aangetoond dat een verhoogde consumptie van plastics samengaat met een verhoogd gehalte aan PCB’s [Arthur et al, 2008; Moore et al, 2005]. Hoewel niet onomstotelijk bewezen, is er in de wetenschappelijke wereld wel grote zorg dat de aanwezigheid van kleine plastic deeltjes in de zeeën en oceanen er voor zorgt dat meer persistente organische verbindingen zoals PCB’s zich in vogels, vissen en uiteindelijk ook in de mens ophopen.

Beeldvervuiling

Burgers blijken zich ernstig te storen aan zwerfafval. Gedragsonderzoeken in Nederland lieten keer op keer zien dat men zich vooral ergert aan vervuiling door blikjes en flesjes. Ook in andere westerse landen zorgt zwerfvuil voor veel irritatie. Men heeft er veel voor over om van die bron van ergernis te worden verlost, zo bleek uit een onderzoek door Pricewaterhouse Coopers in Australië. Geconcludeerd werd daar dat huishoudens bereid zijn om gemiddeld AUS $4,15 (€3,10, mei 2011) te betalen per 1% zwerfafvalvolumereductie in landelijke gebieden [Stein & Syrek, 2005].
Ga naar pagina:    < Kosten    Dierenleed >           Deel dit op  



© 2025 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden