Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Publieke opinie - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Zwerfafval: Publieke opinie

Plastic flesjes en blikjes die op straat, in het water of in de natuur zijn gegooid zijn voor veel Nederlanders al jaren een grote ergernis. Het feit dat de meeste Nederlanders zouden willen dat er ook op flesjes en blikjes statiegeld komt, wordt onder andere gemotiveerd door de wens om op die manier het ontstaan van zwerfafval tegen te gaan.
De meeste Nederlanders storen zich aan zwerfafval. Het is beeldvervuiling en geeft veel mensen een gevoel van verloedering. Uit een onderzoek van VROM naar de beleving door burgers is gebleken dat bijna 70% dagelijks zwerfafval om zich heen ziet. Zwerfafval behoort dan ook al zeker 10 jaar tot de top-3 ergernissen van de Nederlander. Onder de aanwezige componenten in het zwerfafval zijn het in de eerste plaats de blikjes en plastic flesjes waar de burger zich aan ergert. Daarna noemt de Nederlander papier, patatbakjes en sigarettenpeuken [Trendbox, 2002-2005; Milieu Centraal, 2010].

Juist ook vanwege het zwerfafval wil een duidelijke meerderheid van de bevolking al jaren een uitbreiding van het statiegeldsysteem [TNS Nipo, 2011]. 73% van de Nederlanders zou het een slechte zaak vinden als het bestaande statiegeld op plastic flessen werd afgeschaft en slechts acht procent is daar voorstander van. De statiegeldregeling uitbreiden tot ook kleine plastic flesjes is de wens van 71% van de bevolking en slechts 12% is daar tegen. In 2006 was 18% van de Nederlanders tegen de uitbreiding van statiegeld tot ook blikjes en flesjes [TNS NIPO, 2006]. Meer hierover leest u op deze pagina.

Tien jaar terug al werd in Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar de mogelijke aanpak van zwerfafval en de rol die de invoering van statiegeld daarbij zou kunnen spelen. De studie concludeerde dat bij een statiegeld van €0,20 op kleine plastic flesjes en blikjes een retourpercentage van 85% kon worden verwacht, gepaard gaande met een grote reductie van het zwerfafval van deze kleine drankverpakkingen [CE, 2001]. In plaats daarvan werd toen getracht op andere manieren te komen tot een reductie van 80% in enkele jaren tijd.

Nu, tien jaar later, is zwerfafval van blikjes en flesjes nog steeds een probleem en zien we dat bijvoorbeeld het in Duitsland ingevoerde statiegeld onmiddelijk groot effect had op de hoeveelheid zwerfvuil. De Nederlandse bevolking is dan ook nog steeds sterk is overtuigd van het nut van statiegeld. Sinds breed bekend is geworden dat de regering, op aangeven van enkele dominante bedrijven, statiegeld wil afschaffen, klinken uit alle hoeken van Nederland verontwaardigde geluiden.
Ga naar pagina:    < Aanpak overheid    Effect van statiegeld >           Deel dit op  



© 2025 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden